Jak krmit březí fenku

Březost u feny trvá v průměru 63 dnů. Za dobu březosti by měla zvýšit svoji hmotnost o 20 – 25 %, tudíž výživa během březosti by měla být hlavně kvalitní, s vysokou hladinou živin, minerálních látek a vitamínů. Nutno podotknout, že fena, u které plánujeme štěňata, by měla být ve vynikající kondici, měla by mít optimální hmotnost. Kondice a hmotnost feny se projeví na celkovém průběhu březosti a rovněž na zdraví budoucích štěňat. Nelze opomenout, že období březosti představuje pro organismus feny obrovskou zátěž, se kterou se její organismus musí vyrovnat a chovatelé jsou ti, kteří přestavují největšího pomocníka ve zdárném překonání tohoto období. Chovatelky ženy - matky jistě vědí, o čem je řeč.

 

Samotnou březost, co do výživy, můžeme rozdělit na tři období. Tato období jsou úzce spjata s vývinem a růstem plodu.

1. - 4. týden březosti (první polovina březosti)

Zhruba první polovinu březosti nepozorujeme na feně zásadní změny. Krmíme 1 - 2 x denně standartním krmivem v běžné krmné dávce. Fena v první polovině březosti by neměla zvyšovat svou hmotnost. Rovněž neomezujeme její pohyb, na který je zvyklá. Její „lenivění" by mohlo vést k nadváze a následně komplikovanému průběhu březosti a porodu. Zárodky štěňat jsou velmi malé a matce zatím žádné živiny neodebírají.


4. - 8. týden

V této fázi začínají štěňata růst, a proto fena potřebuje dostatek hodnotného krmiva. Krmnou dávku rozdělíme na pět denních porcí, jelikož trávicí trakt je „utlačován" rostoucí dělohou. Fena přijímá potravu v menších dávkách, ale častěji. Tato fáze březosti je pro štěňata a samotnou fenu velmi důležitá, neboť správná výživa a přísun krmiva zaručí správný vývin štěňat a dobrou kondici feny po porodu a rovněž zabrání poklesu hmotnosti po porodu.

Krmení feny v této fázi březosti je podobné skladbě jídelničku štěňat. Na našem trhu je dostatek průmyslově vyráběného krmiva - granule pro březí feny, které obsahují dostatek živin, vitamínů a všeho, co březí fena v tomto období potřebuje, např. Arden Grange Weaning/Puppy rich in fresh chicken nebo Belcando adult power. Pokud krmíme fenu již komplexním krmivem pro březí fenu, nepřidáváme již žádné minerály, neboť bychom mohli více uškodit, než pomoci. Z jídelníčku vyčleníme různé pamlsky a všechny „kalorické bomby", které by mohly vést k nadměrnému růstu plodu a následně potom komplikovanému porodu.

Po celou dobu březosti nezapomene na dostatek pitné vody, kterou by měla mít fena neustále k dispozici.


Před porodem štěňat

Fena začíná instinktivně snižovat příjem potravy, štěňata jsou již vyspělá a připravená na samostatný život. Postupně ztrácí chuť k jídlu. Těsně před porodem již potravu odmítá.

Krmný režim se vrací do běžných kolejí do jednoho týdne po porodu.

Pokud nekrmíte průmyslově vyráběnými krmivy, denní krmnou dávku sestavujte velmi pečlivě, přidávejte dostatek živin, vitamínů a minerálních látek. Ideální je konzultovat krmnou dávku s veterinárním lékařem.

Nejen krmení, ale i dostatek pohybu v době březosti, je pro průběh březosti velmi důležitý. Svůj význam má i na porod jako takový, na samotný průběh bez komplikací.

I když je období březosti mnohdy náročné nejen pro fenu, ale i pro nás chovatele, pohled na malé chlupaté uzlíčky a hrdou matku je odměnou za všech těch zhruba 63 dnů.