Nadváha u psů

Jestli je pes tlustý, nezáleží ani tak na váze, jako na vrstvě tuku na žebrech, ve slabinách či na hřbetu. U psa s normální hmotností by měla být žebra dobře hmatatelná. Zkuste pejskovi přejet dlaní zboku po žebrech (zhruba ve střední výšce) a pokud neucítíte žádný náznak kostí, trpí pes s největší pravděpodobností nadváhou. Pozor, někdy může klamat i hustá podsada.

Je samozřejmé, že stavba těla se u jednotlivých plemen velmi liší. Například anglický buldok s ideální hmotností je mnohem zavalitější něž štíhlý italský chrtík… :-) Proto berte v úvahu tělesnou konstituci svého čtyřnohého přítele. Máte-li čistokrevného psa s PP standardní velikosti, řiďte se ideální hmotností daného plemene a příslušného pohlaví.

Jestliže máte křížence a nejste si jisti, jestli má ideální váhu, tak ho při příští návštěvě u veterináře nechte zvážit. Zeptejte se, jestli má pes hmotnost odpovídající velikosti a typu.

V případě, že překročí svůj ideální počet kilogramů o 15 %, jedná se zpravidla o nadváhu.

Pak byste měli psovi nasadit „odtučňovací kúru“. Chcete přece, aby váš chlupatý miláček netrpěl zdravotními problémy, které se k nadváze vážou… Tlustí psi bývají méně pohybliví i vytrvalí, rychleji se zadýchají. Jejich klouby a celý pohybový aparát je mnohem více zatěžován. Obezita bývá příčinou i mnoha zdravotních komplikací (např. onemocnění srdce, snížená imunita aj.) V neposlední řadě je psí život méně naplněn a je až o čtyři roky kratší oproti běžnému průměru.

 

Jak postupovat?

 

V první řadě překontrolujte krmnou dávku, jestli mu náhodou nedáváte větší množství, než je doporučené dávkování. Zaměřte se i na množství podaných pamlsků či různých dobrot, které dostane během dne mimo krmení. Do denní porce musíte totiž započítat každé, i sebemenší „přilepšení“. Pokud zjistíte, že pes přijímá v krmení více energie než je jeho optimum, dávku mu jednoduše snižte. Dávejte mu tolik gramů, kolik je dávkování pro váhu, které chcete dosáhnout (Váží-li pes 30 kg a ideální váha je 25 kg, pak dávejte množství odpovídající 25 kg psovi. Na obalech granulí je udávána dávka v určitém rozmezí, proto zohledněte i pohybovou aktivitu. Krmnou dávku rozdělte do tří menších porcí. Pamlsky a odměny při výcviku v podobě sladkých piškotů nahraďte například kousky vařeného kuřecího masa. Pokud máte pocit, že má pes v průběhu dne hlad, můžete mu dát mrkev nebo jinou zeleninu. Nemusíte mít strach, po takové nekalorické svačince určitě neztloustne. Jestliže úprava krmné dávky stávajících granulí i po delším čase nezabrala, je na řadě vyzkoušet granule s označením light např. Belcando Adult Light nebo FirstMate Trim & Light.

Takové krmivo by mělo obsahovat víc proteinů a vlákniny, méně sacharidů a tuků. Na trhu naleznete celou řadu značek, vybírejte však mezi těmi osvědčenými.

Pakliže s vámi žije větší počet psů, je dieta dvojnásobně těžká. Pes dokáže rychle vyprázdnit i cizí misku. (Klidně sežere i krmení kočkám.) Psy proto krmte odděleně a nedojedené zbytky neprodleně odklízejte.

 

Pohyb

 

Při snižování hmotnosti je důležitý pravidelný pohyb. V závislosti na zdravotním stavu a fyzické kondici psovi zvyšujte tělesnou aktivitu. Prodlužujte procházky, házejte mu míček nebo létající talíř. V létě s ním choďte pravidelně plavat (ideální pohyb, který nezatěžuje klouby a přitom procvičuje svaly). V zimě jej můžete vzít s sebou třeba na běžky. Ale pozor, berte v úvahu jeho kondici a plemennou příslušnost. Netrénovaný pes, který byl celý život zvyklý na půlhodinovou procházku na vodítku, nemůže najednou klusat 30 km vedle kola.

 

Jednotný přístup

 

Vy jako majitelé psa musíte být důslední a neoblomní, protože jen na vás záleží, jestli se pes opět vrátí ke své „zdravé váze“. S novými stravovacími návyky seznamte i ostatní členy domácnosti, protože dietní režim musíte dodržovat všichni. Může se například stát, že vaše snahy „sabotuje“ babička, která psa tajně dokrmuje různými pamlsky. V přístupu proto buďte jednotní. Všem vysvětlete, že nejde o estetično, ale záleží především na zdraví psa.

Paní Jana z Prahy vypráví. „Naše pětiletá fenka kokršpaněla Nela začala přibývat na váze. Bylo mi to podezřelé, protože porci granulek měla stále stejnou. Pohybu měla také stejně jako vždycky, denní režim se jí nezměnil. Až po čase jsem zjistila, že jí babička pravidelně dokrmuje rohlíky a jiným lidským jídlem (samozřejmě v době, kdy jsem nebyla doma). Babička to nejdřív nechtěla přiznat, ale po mých neodbytných otázkách se nakonec ke všemu doznala. Nelinka prý smutně koukala a údajně jí kručelo v bříšku. S babičkou jsme si to vyříkaly. A i když to nebylo snadné, po mém naléhání slíbila, že jí už žádné rohlíky dávat nebude. Nelinka se zanedlouho opět dostala do své původní kondice“, uzavírá Jana.

 

Reálný úbytek váhy

 

Při snižování hmotnosti platí stejná pravidla jako u lidí. Nejlepší je hubnout pomalu, ale jistě. Tím, že psovi nasadíte hladovku mu rozhodně nepomůžete. Týdně byste měli dosáhnout max. 1,5 % úbytku na váze. Což například znamená, že pes vážící 20kg, jehož ideální hmotnost je 15 kg, by měl své optimální váhy dosáhnout nejdříve v průběhu čtyř měsíců. Veďte si záznamy a pravidelně jej jednou týdně važte. Než psovi nasadíte dietu, nedejte jen na názory okolí a raději se při pochybnostech poraďte s veterinářem. Některé nemoci totiž mohou vést k nadváze, například snížená funkce štítné žlázy. Před začátkem diety raději nechte psa prohlédnout na veterině a vše zkonzultujte s odborníkem.

 

Závěrem

 

Jakmile dosáhnete cíle a pes bude mít ideální váhu, musíte zůstat i nadále důslední. Nezapomínejte, že základem je pravidelný pohyb, optimální krmná dávka a žádné zbytečné pamlsky!